Acupunctuur

Je kunt je je lichaam voorstellen als een netwerk van rivieren, die allemaal met elkaar verbonden zijn, waar bloed en energie doorheen stroomt en die samen met de organen één samenhangend en samenwerkend geheel vormen. Deze rivieren worden ook wel meridianen genoemd.
Bij acupunctuur wordt invloed uitgeoefend op de stroom van qi (energie) en bloed in deze meridianen door naaldjes te zetten in punten op deze banen; de zogenaamde acupunctuurpunten. Dit met als doel het lichaam beter in balans te brengen en disharmonie zoals pijn, vermoeidheid en bewegingsbeperking op te heffen of te verbeteren.
Acupunctuur kan ingezet worden bij veel verschillende klachten; chronische hoofdpijn, tenniselleboog, opvliegers, aambeien, nek en schouderklachten, onderrugklachten, veel soorten pijn, maagklachten, tandpijn, menstruatieklachten en slapeloosheid zijn hiervan voorbeelden. Voor meer informatie over acupunctuur kijk op de site van WHO.

Cupping en moxa

Twee andere technieken die veel gebruikt worden binnen de Chinese geneeskunde zijn cupping en moxa.

Bij cupping worden glazen potjes vacuüm gezogen op de huid. Hierbij ontstaan er lichte tot donkere ronde plekken op de huid. De kleur die ontstaat is afhankelijk van de mate van en het soort van stagnatie ter plekke. Cups worden gebruikt om kou te verdrijven, stagnatie op te heffen en qi en bloed in beweging te brengen. Denk bijvoorbeeld aan spanning in de bovenrug, stijve gespannen nek, pijn en spanning in hamstrings of zijkant van de benen.
Een andere mogelijkheid is glijdend cuppen. Hierbij wordt een cup vacuüm gezogen op de huid en vervolgens zachtjes over de huid heen en weer bewogen. Zo ontstaat er een soort van bindweefselmassage die de doorstroming in het betreffende gebied bevordert.

Moxa is een samenstelling van verschillende gedroogde kruiden, waarvan bijvoetskruid (artemis vulgaris) het hoofdbestanddeel is. Moxa kan op verschillende manieren gebruikt worden: als moxa-stick, als losse pulp en als kleine "baaltjes" die op een naald gezet kunnen worden. Een moxa-stick is een soort sigaar die aangestoken wordt, waardoor de punt gaat gloeien. Deze gloeiende punt geeft warmte af, die op acupunctuurpunten of gebieden van het lichaam gericht wordt. Moxa geeft warmte en energie aan het lichaam en kan heel weldadig aanvoelen. Het wordt gebruikt om kou te verdrijven en/of tekorten aan te vullen.

 

moxabaaltjes

cupping

moxastick

Moxastick
Cupping
Moxa op de naald