Massage

Massage is een van de oudste therapeutische behandelmethodes die er bestaan. In veel Oosterse culturen is massage een geïntegreerd onderdeel van het dagelijkse leven. In onze westerse samenleving is massage wel heel bekend, maar er zijn maar weinig mensen die zich met enige regelmaat laten masseren. Toch ervaren de meesten van ons best veel stress in hun leven, wat spanning en hardheid in het lichaam oplevert.

Massage haalt je uit je hoofd en brengt je met je aandacht naar je lichaam . Je wordt je bewust van waar de spanning en pijnlijke plekken precies zitten. Je komt in een staat van ontspanning. Je weefsels worden soepeler, je doorbloeding wordt verbetert, afvalstoffen worden afgevoerd, yinne- en yange- energieën worden op elkaar afgestemd en je lijf komt meer in balans.

Door massage wordt het feelgood hormoon oxytocine aangemaakt wat een ontspannen en gelukkig gevoel bevordert.

Bovendien is het ook nog eens heerlijk om een massage te ondergaan.

Spanning in nek, schouders en bovenrug komt veel voor. Soms met hoofdpijn als gevolg. Diepe massage in combinatie met cupping kan veel verlichting geven op dat vlak.
Er bestaan veel soorten massage. Ik pas voor klachtgerichte behandeling tuina-massage toe. Dit is de massagevorm die hoort bij de traditionele Chinese geneeskunde en die het lichaam benadert als een samenhangend geheel bestaande uit meridianen en organen. Verder gaat de Chinese geneeskunde er vanuit dat lichaam, ziel en geest één geheel vormen. Emotionele blokkades worden voelbaar in je lichaam en andersom kan je heel down worden als het met je lichaam niet goed gaat.

Verder is er nog de mogelijkheid om een Thaise yoga-massage te ondergaan. Deze massagevorm wordt op een mat op de grond gedaan en is met kleren aan (en dus niet met olie!). Thaise yoga-massage gaat net als tuina uit van het meridiaanstelsel. Meridianen worden bewerkt met bepaalde druktechnieken en strekkingen van het lichaam. Het is iets heel anders dan diepte massage met olie op je spieren maar zeker een bijzondere ervaring!
In Thailand wordt deze massagevorm van oorsprong in de tempels aangeleerd en heeft een boedhistische grondslag.

thai massage